Je zult maar als alleenstaande moeder met een baby het gevoel krijgen dat het water je naar de lippen stijgt. Je kwam al uit een gebroken gezin, waarbij je op weinig begrip voor jouw ongewenste zwangerschap kon rekenen. Een baan aanhouden blijkt moeilijk, je krijgt schulden en moet je huis uit.

Het overkwam Charlotte (27), die door allerlei omstandigheden steeds dieper wegzakte, ook mentaal. ,,Ik durfde niet meer onder de mensen te komen. Ik was echt bang om alles kwijt te raken, ook mijn kind. ’s Nachts lag ik alleen te huilen in mijn bed. Ik schaamde mij ook voor mijn situatie.’’
Charlotte zette de stap naar de huisarts, die haar vervolgens naar een psycholoog verwees. Maar vanwege de wachttijd is dit contact nooit tot stand gekomen. In een traject om weer aan het werk te gaan wees iemand van de gemeente Dronten haar op de WachtVerzachter. ,,Is dat niet iets voor jou?’’

Gelijkwaardigheid
,,Ik ben zo blij dat ik die stap heb gezet en de angst heb overwonnen. De WachtVerzachter heeft mij gekoppeld aan Linda (37), zij is een ervaringsdeskundige, tien jaar ouder dan ik, en ook alleenstaande moeder met een jong kind in dezelfde leeftijd. We hadden gelijk een klik en het is voor mij zo belangrijk om met iemand te kunnen delen wat me allemaal bezighoudt. Soms vraag ik haar ook om advies, hoe ik iets moet aanpakken, dat is zo fijn.’’
Linda herkent veel in de situatie van Charlotte: ,,Ik ging door een heel diep dal, met best wel zware onderliggende problematiek. Gelukkig kreeg ik wel snel goede hulp via de GGz, waardoor ik mijn leven uiteindelijk weer op de rails kreeg. Naar aanleiding van een artikel in de krant meldde ik mij aan als ervaringsdeskundige. Wat ik erg fijn vind bij de opzet van de WachtVerzachter is dat je vanuit gelijkwaardigheid te werk gaat. Er is geen hiërarchie, je krijgt ook begeleiding vooraf waardoor je meer inzicht krijgt in de rol die je gaat vervullen. En het levert mij ook zeker wat op, ik ben net als Charlotte ook een binnenvetter, en leer op deze manier meer te praten en me nog beter open te stellen voor een ander. Ik leer daarbij ook van Charlotte.’’

Schaam je niet
Ontspanning staat centraal in de ontmoetingen die Linda en Charlotte bijna wekelijks hebben. Samen met hun kinderen naar de kinderboerderij of het Kabouterbos. ,,Ik ben nu zo ver dat het mij wel leuk lijkt om ook aan de andere activiteiten van de WachtVerzachter mee te doen en samen met anderen iets te doen.’’
,,Wie had dat gedacht een jaar geleden. Het gaat weer goed met me en ik heb weer een baan. Ik kan alleen maar zeggen, hoe moeilijk het je ook hebt, vraag hulp. Schaam je niet voor je hulpvraag. Ik ben zo blij dat ik dat heb gedaan. Ik ben nu weer een blije mama. Met dank aan Linda en de WachtVerzachter. Dat was net het duwtje op het juiste moment dat ik het nodig had.’’